RSS-flöden från dina favoritsajter är ett sätt att hålla koll på källor som du vet ofta publicerar saker som du är intresserad av. Men med RSS finns det också sätt att försöka hitta relevanta artiklar som publiceras på webbplatser som du inte känner till.
RSS-flöden från dina favoritsajter är ett sätt att hålla koll på källor som du vet ofta publicerar saker som du är intresserad av. Men med RSS finns det också sätt att försöka hitta relevanta artiklar som publiceras på webbplatser som du inte känner till.
På webben finns flera söktjänster där du matar in sökord på samma sätt som när du använder en vanlig sökmotor. Men istället för att visa resultatet i din webbläsare kommer sökresultatet som ett RSS-flöde som du lägger till i din RSS-läsare.
Genom att skapa RSS-flöden från söktjänster som kartlägger stora delar av webben skapar du en bevakning för källor som du inte känner till. Problemet är att webben är stor. Med väldigt generella sökord kommer antalet nya rubriker i de sökbaserade flödena därför att bli gigantiskt. Men kan man avgränsa sina söktermer på ett bra sätt är det är ett effektivt sätt att bevaka. En restaurangägare kan till exempel skapa en bevakning på restaurangens namn och den vägen hitta blogginlägg som gäster har skrivit. Det här är alltså ett sätt att "söka i framtiden".
Det går också att söka i de RSS-flöden du har valt att prenumerera på. Om söktjänsterna gör det möjligt att bevaka hela webben är det här ett sätt att hitta det som är intressant från de källor du själv väljer. Ett exempel gör det tydligt hur det här kan vara till glädje: Både på regeringens och riksdagens webbplatser finns många RSS-flöden att välja bland. Men det är inte säkert att du är intresserad av allt som kommer i dem. Kanske sitter du som tjänsteman i en av landets kommuner och vill bli uppmärksammad när kommunen nämns i en artikel. Genom att lägga till en nyckelordbevakning i din RSS-läsare kommer den att leta efter kommunens namn och visa dig varje gång den nämns i något av de flöden som du prenumererar på.
Att söka med RSS #
Google Alerts, Bing, Yahoo News och Twingly Blogsearch är fyra exempel på söktjänster på nätet där det är möjligt att göra bevakningar med RSS. Grundprincipen är densamma på alla fyra: Som användare matar du in dina sökord, men istället för att få resultaten som en träfflista i webbläsaren dyker de upp i din RSS-läsare. Skapar du en sökning på företagets namn kommer alltså allt som tjänsterna hittar som matchar sökningen att dyka upp i din RSS-läsare.
Vi exemplifierar med en bevakning med hjälp av Google Alerts.
Här möts du av ett formulär där du skapar din bevakning. I den översta rutan matar du in dina sökord och där under kan du bland annat välja vilka typer av källor du är intresserad av (allt, bloggar, nyheter och så vidare), språk och var i världen publiceringen ska ha skett.
Du kan välja om bevakningen ska ske via e-post eller flöde. Väljer du e-post kan du ställa in om du vill ha ett mail till din inkorg så snart Google hittar något som matchar din bevakning eller om det räcker med mail en gång om dagen eller till och med en gång i veckan. Du kan också välja om Google ska inkludera allt eller bara det som bedöms som bra resultat.
När du gjort dina val visas en förhandsgranskning till höger. Är du nöjd klickar du på knappen Skapa alarm.
Du kommer då till en sida som innehåller alla dina bevakningar.
Högerklicka på RSS-ikonen för bevakningen du just skapade och välj Copy link address eller motsvarande alternativ i menyn som dyker upp. RSS-prenumerationer är i själva verket vanliga webbadresser som leder till särskilda sidor. Genom att kopiera länken kan du lägga till den i Feedly eller den RSS-läsare du valt.
Växla till Feedly och klistra in adressen du kopierade från Google Alerts i sökrutan.
Avsluta med att klicka på +feedly för att lägga till sökflödet bland dina prenumerationer.
Att söka i RSS #
Blir du betalande kund hos Feedly kan du göra sökningar i dina RSS-flöden. Men när detta skrivs saknar Feedly möjligheten att spara sökningen så att den utförs automatiskt. Som användare måste du alltså komma ihåg att göra den, och därför ska du helst inte vara intresserad av för många olika sökord eftersom det då tar tid.
Men det finns alternativ som sköter sökningarna automatiskt. Ett exempel är Mac-programmet Readkit. Readkit går att koppla till bland andra Feedly, Newsblur och Feedbin. I programmet finns vad som kallas för smarta mappar. Du skapar en smart mapp genom att mata in en sökterm och sedan håller Readkit reda på när något som matchar sökningen dyker upp.
Använder du inte Mac är RSS-läsaren Feedwrangler en annan möjlighet. Precis som Feedly är Feedwrangler en RSS-tjänst. Inte lika snygg och användarvänlig i webbläsaren som Feedly är, men med en sökfunktion som är användbar.
Feedwrangler har inga funktioner för att sortera RSS-prenumerationerna i vanliga mappar. Istället hamnar alla nya rubriker i ett lång lista. I det här exemplet innehåller Feedwrangler ett antal prenumerationer från regering, riksdag och några myndigheter.
Men bland alternativen till vänster finns Smart folders. Klicka på Create.
Här matar du in namnet på din sökning och vilka sökord du är intresserad av. Det går även att använda kommandon som and, or och not för att finjustera sökningen. Slutligen väljer du vilka av dina prenumerationer sökningen ska leta i.
Resultatet i just det här fallet, en sökning på "Vänersborg", filtrerar bort alla rubriker utom tre. På det här sättet blir stående sökningar ett enkelt sätt att bevaka flöden som innehåller väldigt många rubriker men där få är av faktiskt intresse.
Det här är ett i en serie av blogginlägg som handlar om arbetet med en uppdaterad version av Internetguiden Flöden, kvitter och statusuppdateringar – om omvärldsbevakning på nätet. Du kan läsa mer här.